Täna oli just selline päev, mis pani mind sügisele mõtlema. Pime, tuuline ja vihmane – justkui loodus ise sosistaks, et varsti on aeg taas purgid soojaks pesta ja sügisesed maitsed kinni püüda. On küll alles suveootus, aga mina… mina olen oma mõtetega juba sügises.
Käisin täna kohalikus Coopi poes ja ei saanud mööda vaadata – hoidiste purgid olid juba ilusti soodushindadega reas. Nagu väike märk universumilt: “On aeg hakata mõtlema.” Vahet pole, et suvi pole veel alatagi saanud – minu süda juba põksub hoidiste rütmis.
Hoidised – meie pere traditsioon
Igal aastal on meie peres välja kujunenud kindlad hoidised, mida lihtsalt peab tegema. Nendeta ei kujuta me sügist ega talve ettegi!
👉 Supipõhjad – meie igapäevased päästjad kiiretes õhtutes.
👉 Marineeritud kurgid ja tomatid – need lihtsalt peavad olema, sest nende maitse on lapsepõlvest saati südamesse jäänud.
👉 Erinevad salatid, mis toovad suvise värskuse pimedatesse talvepäevadesse.
👉 Moosid – küll tagasihoidlikult, aga ikka natuke peab!
👉 Ja loomulikult – soolaseened – meie pere absoluutne lemmik.
Miks ma seda kõike teen?
Mis võiks olla parem, kui teadmine, et purgis ootab just see toit, mille oled oma kätega valmistanud, tihti ka oma peenralt või metsast korjatud saadustest? See tunne, kui avad purgi ja kohe löövad ninna suvised lõhnad ja maitsed – see on lihtsalt hindamatu. Lisaks annab see mulle kindlustunde, et meie pere toidulaud on mitmekesine ja tervislik ka siis, kui aed on lume all ja värske kraam kallis või kaugel.
Hoidiste tegemine ei ole ainult töö, vaid ka koosolemise aeg
Meie abikaasaga võtame hoidiste tegemist nagu väikest sügistraditsiooni – see ongi meie ühine aeg. Kuigi purkide pesemine ja köögis askeldamine võib kõlada tüütult, siis tegelikult on need hetked, kus saab lobiseda, naerda ja isegi võidu viilutada.
Hoidistamine on nagu suve talletamine purki
Kui keegi küsib, miks ma juba enne suve hoidistele mõtlen, siis vastus on lihtne – see valmistab mulle rõõmu! Mulle meeldib planeerida, katsetada ja oodata neid hetki, kui saan oma köögi taas sisse seada “sügisköögi režiimile”.
Olgu suvi siis kui pikk või lühike – mina juba ootan, et saaks oma lemmikpurgid täita ja hiljem talvel neid avades suve uuesti maitseda.
Kuidas Sinul on? Kas Sinu perel on omad kindlad hoidised, mida igal aastal teha? Või äkki on Sul mõni retsept, mida soovitaksid mul tänavu proovida? Kirjuta julgelt kommentaaridesse või jaga oma kogemust mulle sotsiaalmeedias!
Lisa kommentaar